קיימים אינספור סוגים של תכשירים בשוק תוספי המזון, ועבור כל אדם ההמלצה לשימוש תהיה שונה לפי הצורך שלו (אם בכלל), לפי מצבו הבריאותי ולפי תזונתו.
למרות זאת, ישנם מספר תכשירים ששימושם נפוץ יותר, אם בגלל שיווק ופרסום טובים או אם בגלל החוסר התזונתי הגדול שלהם באוכלוסיה. הנה כמה מהם:
*הערה חשובה- אנשים שנוטלים תרופות, ובמיוחד "מדללי דם", חשוב מאוד שיתייעצו עם איש מקצוע מנוסה טרם השימוש בתוספי מזון כלשהם.
אומגה 3
חומצת שומן חיונית (שדובר עליה רבות..) החשובה מאוד לתפקודם של איברים ומערכות רבות בגוף.
היא חשובה לכולנו אבל דגש מיוחד לנשים בהריון ומניקות, ילדים עם בעיות קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות (וילדים בכלל!), בעיות עור, מצבי דלקת שונים, אנשים שצורכים הרבה שומן רווי,
בעיות זיכרון וירידה בפעילות קוגניטיבית, תופעות הורמונליות כמו תסמונת קדם וסתית.
היא יחסית לא נפוצה במזון, לכן אם לא מקפידים לאכול מזונות המכילים את האומגה 3, חשוב מאוד להשלים אותה על ידי תוסף מזון.
מקורות עיקריים במזון לאומגה 3- דגים (במיוחד סלמון, הליבוט, זהבון, מקרל, הרינג וגם קצת טונה), זרעי פשתן, אגוזי מלך.
שימוש- 1-2 כמוסות (תלוי במינון הכמוסה) עם הארוחה, ועדיף שיהיה בה רכיב שומני כלשהוא כמו כף שמן זית בסלט כדי לשפר את הספיגה.
מולטי ויטמין
זוהי פורמולה המכילה בתוכה את רוב הויטמינים והמינרלים הנחוצים לנו, במינון של צריכה יומית.
לא פעם מוסיפים גם צמחי מרפא או רכיבי תזונה אחרים.
היום קיימים סוגים רבים של מולטי ויטמינים, ורובם ספציפיים לגיל,מין ושלבי חיים כמו הריון.
כדאי לתת לנשים בהריון ומניקות, ילדים בגיל גדילה, ספורטאים, נשים בגיל המעבר, קשישים, אנשים המחלימים ממחלה או מניתוח וכן כל אדם אשר זקוק להשלמה תזונתית של ויטמינים ומינרלים.
אני מעדיפה את הצורה הנוזלית או כמוסות SOFT GEL שכן הספיגה היא טובה יותר, וגם נחסכים מאיתנו חומרים לא בריאים כמו טיטניום דיאוקסיד (שהוא אחד מהמרכיבים הלא פעילים בטבליות הקשות).
שימוש- כמוסה אחת (או לפי ההנחיות על האריזה) עם האוכל.
פרוביוטיקה
כמוסות או אבקה של חיידקים "טובים" הנחוצים לאיזון מערכת העיכול והחיסון.
באופן טבעי מערכת העיכול מאוכלסת על ידי מיליוני חיידקים מסוגים רבים. רובם עושים שירות טוב לגוף על ידי כך שהם מסייעים בפעולת העיכול והטמעת המזון, מפחיתים תופעות של גזים, כבדות ונפיחות וכן מחזקים את עמידות הגוף בפני מחלות. האיזון בין סוגי החיידקים הוא חשוב ביותר, ולא פעם אוכלוסיית חיידקים זו נשחקת כתוצאה משימוש בתרופות (ובראשן אנטיביוטיקה!) תזונה לא נכונה, מתח, הצטברות רעלים במערכת העיכול, עצירות ועוד.
מקורות לחיידקים אלו במזון מעטים ועיקרם הם יוגורט ביו ומלפפונים במלח. ועדיין כמות החיידקים אינה גדולה מספיק כדי להוות מינון "טיפולי" בעת הצורך לכן מומלץ מדי פעם ליטול כמוסות של פרוביוטיקה, ובמיוחד אחרי שימוש באנטיביוטיקה, בעיות עיכול שונות, קנדידה, אלרגיות, מחלות והחלשות מערכת החיסון.
שימוש- 1-2 כמוסות לפני הארוחה או לפני השינה.
Q10
קו-אנזים Q10 הוא רכיב החיוני לייצור אנרגיה בגוף ויש לו השפעה נוגדת חמצון חזקה. הוא חשוב במיוחד לשיפור תפקוד הלב וחיזוקו, מניעת מחלות לב, אנגינה פקטוריס, יתר לחץ דם, שיפור זרימת הדם ושמירה על כלי הדם, שיפור סיבולת לב- ריאה בזמן מאמץ. בנוסף לזה הוא מצוין לדלקות חניכיים ולשמירה על עור צעיר.
נטילה קבועה של Q10 חשובה במיוחד לספורטאים, לאנשים הנוטלים תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים (סימבסטטין, ליפידל, סימוביל וכד') וכן תרופות להורדת יתר לחץ דם ממשפחת חוסמי בטא (נורמיטן, דרלין) משום שאלו מורידות את רמת ה-Q10 בדם.
שימוש- כמוסה אחת עם הארוחה, לא לפני השינה.
גלוקוזאמין- כונדרואיטין
על בסיס רכיבים אלו קיימים מוצרים רבים דוגמת מגה גלופלקס. אלו חומרים הפועלים לשיקום רקמות החיבור והסחוס והשימוש הנפוץ בהם הוא לדלקות וכאבי מפרקים (אוסטאוארתריטיס).
הטיפול בתכשיר הוא ארוך טווח ושיפור לא מורגש בדרך כלל ב-3 החודשים הראשונים.
חשוב לציין שדלקות מפרקים יכולות לנבוע ממספר גורמים, וכי התכשיר יעיל רק במקרים והבעיה נובעת מ"שחיקת סחוס" . לכן חשוב להיבדק אצל אורטופד, גם אם נראה לכם שהבעיה שלכם דומה לזו של מישהו אחר שעבורו התכשיר היה יעיל.
לסיכום- שוק תוספי המזון מציע שפע של תכשירים טבעיים שמתיימרים לא פעם לעשות עבורנו פלאים, אבל רק שימוש מושכל ומבוקר יוכל להפיק את מירב התועלת ולאפשר לנו לנצל כראוי את תוספי המזון.
נכתב על ידי נירית לוי, נטורופתית N.D