מהי צמחונות
צמחונות היא אורח חיים תזונתי המבוסס על הימנעות מאכילת בשר בעלי חיים. ישנן דרגות שונות של המנעות. הנפוצה היא המנעות מבשר בקר, עוף ודגים, כאשר נמנעים מכל מוצר הקשור לבעלי חיים, כולל חלב, ביצים ודבש זו טבעונות.
המעבר לתזונה צמחונית או טבעונית יכול לנבוע משיקולים רבים,העיקריים שבהם הם:
שיקול אידאולוגי / מצפוני – על מנת לא להיות שותפים להרג ההמוני ולהתעללות שעוברים בעלי החיים בתעשיית המזון האכזריתשיקול דתי – יש דתות הנמנעות מאכילת בעלי חיים מסוימים.
שיקול אקולוגי - תעשיית גידול בע"ח לצורכי מזון גורמת לנזקים סביבתיים גדולים ולדלדול משאבים.
וכמובן שיקול בריאותי. לאחרונה מתקבלים יותר ויותר דיווחים וניירות עמדה על הנזקים הבריאותיים הנגרמים מאכילת מזון מהחי לעומת תזונה צמחונית וגופי הבריאות החשובים בעולם מסכימים כי צמחונות היא תזונה נכונה ובריאה.
היתרונות בתזונה מהצומח:
תזונה צמחונית מכילה פחות שומן רווי וכולסטרול, יותר סיבים תזונתיים, יותר ויטמינים.
מחקרים רבים מצביעים על יתרונות תזונה צמחונית בהפחחת שכיחות מחלות כגון: סרטן המעי הגס, סרטן השד, סרטן הערמונית, מחלות לב וכלי-דם, עודף כולסטרול, השמנת יתר, אוסטאופורוזיס, מחלות דלקתיות, מחלות מערכת העיכול כמו דיברטיקוליטיס, אבנים בכיס המרה ובכליות, ועוד.
למה צריך לשים לב?
חלבונים – מזון מהחי מעצם היותו גוף של בעל חיים מכיל חלבון מלא (כלומר, חלבון המכיל את כל חומצות האמינו, שהן אבני הבניין של גוף האדם), כדי לקבל חלבון מלא ממזון מהצומח צריך להקפיד על מקורות נכונים ושילובי מזון - יש לשלב קטניות ודגנים או קטניות ואגוזים על בסיס יומי. עם הדגנים נמנים אורז, חיטה, תירס, שעורה, דוחן, קינואה, אמרנט ושיבולת שועל. הקטניות הן: סויה, אפונה, שעועית, חומוס, פול ועדשים. הסויה היא קטנית יוצאת-דופן, המכילה את כל חומצות האמינו הנחוצות לגוף האדם, אך גם אותה רצוי לצרוך בשילוב עם דגן.
השילובים הם פשוטים והגיוניים ובעצם נמצאים במזונות המסורתיים של כל העמים: במזרח אסיה אוכלים אורז וסויה, בדרום אמריקה שעועית ותירס, ואצלנו אוכלים מג'דרה (אורז ועדשים), או חומוס שהוא בעצם שילוב של חומוס וטחינה (ולמהדרין אפשר להוסיף גם דגן – פיתה מלאה לניגוב..)
המינרלים: סידן, אבץ, ברזל - כולם מצויים גם בעולם הצומח, אך אופן הספיגה מורכב יותר ולכן צריך לאכול מקורות רבים שלהם. מקורות טובים למינרלים הם קטניות, אגוזים, זרעים וחמאותיהם השונות,עלים ירוקים, נבטים, אצות.
אבץ הוא מינרל קורט מהחשובים בגופנו. הוא משמש מרכיב חיוני בפעילות למעלה מ- 200 אינזימים ביניהם אלה החיוניים לתפקוד מערכת חיסון, ייצור DNA ,ריפוי פצעים, ויסות ייצור השומן בבלוטות החלב בעור, בניית עצם, ייצור זרע תקין, ועוד. חוסר שלו יתבטא במחלות תכופות, נשירת שיער, צפורניים שבירות, בעיות פריון.
המקורות הצמחיים הטובים ביותר לאבץ הם אגוזים וזרעים שונים בעיקר שומשום מלא, גרעינים דלעת, חמניות . קטניות, אצות.
ברזל – תפקידו העיקרי הוא בנשיאת חמצן לתאי הגוף ולכן פעילות תקינה של כל איברי הגוף. חוסר שלו יתבטא בהאטה של כל פעילות הגוף: אנמיה, עייפות, חיוורון, קור, חולשה, בעיות קשב וריכוז.חוסר בברזל אפשר לגלות בקלות בבדיקות דם נפוצות:
המוגלובין – החלבון שנושא את הברזל. חוסר בברזל יתבטא ברמות המוגלובין נמוכות.
Iron – כמות הברזל בדם
Ferritin - "מחסן" הברזל. רמות נמוכות שלו יזהירו מפני הגעה למחסור בברזל, ואנמיה.
ברזל ניתן לקבל מאצות, קטניות, זרעים ואגוזים, עלים ירוקים. על מנת שהספיגה תהיה טובה יותר ממולץ לאכול אותו יחד עם ויטמין C
סידן הוא המינרל שנמצא בכמות הגבוהה ביותר בגוף –בעצמות ובשיניים וחלק ברקמות הרכות ובדם. הבעיתיות בסידן היא שלא ניתן לבדוק מחסורים שלו בבדיקת דם רגילה. צריך לעשות בדיקת צפיפות עצם, ובדיקה זו זמינה רק בגילאים מאוחרים יותר. לכן צריך להקפיד על צריכה נאותה לאורך כל החיים. הדיעה הרווחת היא שהמקורות הטובים לסידן הם מוצרי החלב. מוצרי חלב הינם מזונות מהחי וככאלה הם מכילים גורמים נוספים הפוגעים בספיגה שלו. לכן עדיף לצרוך אותו ממקורות צמחיים. המקורות הטובים ביותר הם שומשום מלא, עלים ירוקים, אצות, שקדים, אגוזים, סויה ושאר הקטניות.
ויטמין B12 – ויטמין חשוב מאוד אשר חוסר בו עלול לגרום בין היתר לפגיעה במערכת העצבים , ולאנמיה. B12 נמצא רק במזון מהחי. צמחונים יכולים לקבל אותו מצריכת ביצים ומוצרי חלב אם כי במידה פחותה, אולם לטבעונים קשה יותר. בעבר, אדם בריא עם אוכלוסייה תקינה של חידקים טובים במעי לא נזקק לתוספים, אולם בעולם המערבי עם התזונה המודרנית על צמחונים וטבעונים לעקוב באופן שוטף אחר רמות הויטמין בדמם, וליטול תוסף במידת הצורך.
חשוב לציין כי לא רק צמחונים וטבעונים סובלים ממחסור בויטמין B12 אלא חלק גדול מהאוכלוסיה כולל אוכלי הבשר. הסיבה לכך נובעת ממנגון ספיגה ארוך ומורכב במערכת העיכול ולא דווקא חוסר תזונתי. לכן התוסף המומלץ הוא תת לשוני (SL), כזה שספיגתו עוקפת את מערכת העיכול ועוברת דרך כלי הדם שבפה.
אז כן, להיות צמחוני זו בעצם עבודה. אבל עבודה משתלמת. אנחנו עובדים אצל מעסיק לא קל, אנחנו, אך בתמורה מקבלים מצפון נקי יותר, חיים בריאים יותר, ובד"כ גם חשבון נמוך יותר בסופר.
צמחונות וטבעונות הפכו בשנים האחרונות לגל שסוחף אנשים רבים. יש הקוראים לכך טרנד ואומרים שיעלם כמו שבא אולם כפי הנראה הצמחונות הגיעה לכאן כדי להשאר. עם שורשים ארוכים בהסיטוריה ותפוצה כלל עולמית, יותר ויותר מתברר שעדיף לנו להיות צמחונים.
אולם, יש לזכור כי ההחלטה להפוך להיות צמחוני או טבעוני טומנת בחובה לקיחת אחריות על מה שאוכלים. לוותר על בשר ולעבור לפסטה, לחם וחטיפים זה לא פתרון טוב.
מי שמחליט לעבור לתזונה צמחונית חייב להיות מודע לחוסרים הפוטנציאליים וכיצד הוא יכול להשלים אותם ע"י בחירה נכונה של מזונות. בואו נעשה קצת סדר..