ובכן, לגופנו יש את היכולת להתמודד עם מצבי מתח בצורה מצוינת, אבל רק כשמדובר במצבי מתח חולפים שאינם נמשכים זמן רב. כדי להבין את המנגנון טוב יותר, ניקח לדוגמא את האדם הקדמון. סטרס עבורו היה מצב של רעב או סכנה , למשל כמו להיתקל בחיית טרף ביער.
באותו רגע של סכנה מיידית מופעל "מנגנון החירום" של הגוף שנקרא 'הלחם או ברח': קצב הלב מתגבר, הדופק עולה,הרבה דם מוזרם לגפיים כדי לאפשר לנו לרוץ מהר ולברוח, פעילות העיכול מנוטרלת כדי לא להכביד על שאר איברי הגוף (לפעמים מערכת העיכול מרוקנת את עצמה על ידי שלשול),מופיעה זיעה קרה, השרירים מתכווצים, האישונים מתרחבים והחושים מתחדדים.
למעשה הגוף מגייס את כל המשאבים שלו כדי להיות דרוך ולפעול במיידית על מנת להציל את חייו.
אם המתח או הסכנה נמשכים זמן רב יותר, רמות המתח של הגוף קצת יורדות ומנגנון אחר נכנס לפעולה. מטרתו של המנגנון היא לספק לגוף אנרגיה זמינה ולתמוך בו כדי שימשיך לתפקד ביעילות במצב הקיים . כשמקור המתח נעלם, הגוף חוזר בהדרגה לתפקוד נורמאלי ויש לו את הזמן להתאושש עד למצב החירום הבא.
אז איפה אם כן הבעיה?
הבעיה היא שקצב החיים שלנו מספק מצבי סטרס בלתי פוסקים, עד כי הגוף תשוש ועייף. חשוב להבין שמצבי הסטרס מאלצים את הגוף לתפקד "במתכונת חירום" שאינה אופטימאלית לו לאורך זמן.
תשישות לאורך זמן יכולה לבוא לידי ביטוי בנטייה לחלות בתדירות גבוהה, מצב תזונתי ירוד, עצבנות ו"פתיל קצר", נשירת שיער, השמנה, עייפות, כאבי ראש ומיגרנות, שרירים תפוסים, בעיות במערכת העיכול, בעיות פריון, סוכרת, כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, אימפוטנציה, בעיות שינה ואפילו מצבים חמורים יותר כמו סרטן, מחלות לב ושבץ.
הסטרס גורם להיווצרות מוגברת של רדיקלים חופשיים בגוף, ואלה מהווים גורם סיכון כמעט לכל מחלה! וכן, גם להזדקנות מואצת.
מה הפתרון?
אמנם היכולת שלנו להתמודד עם מצבי סטרס היא עניין תורשתי במידה מסוימת, אבל יש בידינו לסייע לגוף להתמודד טוב יותר עם מתח.
ראשית, כדאי לדעת שסטרס "שודד" ויטמינים ומינרלים רבים מהגוף. לכן חשוב:
צמחי מרפא מרגיעים בהחלט יכולים לעזור פה- מליסה, לואיזה, טיליה, קמומיל, לבנדר, ולריאן, פסיפלורה, ורבנה, רודיולה.
מומלץ מאוד לנקוט בדרכים להורדת רמות המתח כמו אמבט חם בסוף היום, עיסוי מפנק, הרחת שמנים ארומטיים מרגיעים באמצעות מבער (שניתן להשיג בכל מקום במחיר זול) , פעילות גופנית, יוגה, מדיטציה, יציאה לטבע, האזנה למוזיקה שאוהבים או סתם טיול עם הכלב אם זה מה שמרגיע אתכם.
כל דבר הוא לגיטימי בתנאי שהוא עושה את העבודה...
לסיכום, נתון מעניין- במחקר שפורסם לאחרונה הוכח שאנשים שחייהם הרפתקנים ומלאי סיכונים וריגושים, חיים פחות מאנשים שחייהם מונוטוניים ושגרתיים... בהחלט נקודה למחשבה.
בחברה המודרנית של היום, המתח והסטרס (או עקה בעברית) הפכו להיות נחלת כולנו. דאגות, עומס בעבודה, סדר יום לחוץ, פקקי תנועה, המצב הביטחוני או בשורות רעות- הם כולם מקורות לסטרס. אבל גם אירועים משמחים כמו מעבר דירה, עבודה חדשה, לידה או תכנון חתונה יכולים לגרום לסטרס גדול.
לגבי גופנו סטרס היא מילה נרדפת לשינוי: כל מה שמוציא אותנו מהשגרה "המשעממת" וגורם להתרגשות, התעצבנות, חרדה או אפילו דיכאון.
הסטרס מזיק ומחליש מאוד את הגוף, עד כי מגדירים אותו לפעמים כ"המחלה של המאה ה-21". אנשים שנמצאים תחת סטרס גדול הם בסיכון לפתח מחלות רבות ושונות ועל כן איכות חייהם עלולה להיפגע באופן משמעותי.
השאלה המתבקשת היא מדוע הגוף לא מתרגל לתפקד תחת תנאי לחץ, הרי זה רק טבעי להרגיש מתוחים או נרגשים מאירועים שקורים לנו בחיים, לא?