מדינה על האש

וכמובן מה כולנו עושים כשהפחמים לא נדלקים מהר? שופכים חומרי הדלקה מסוכנים שפולטים עוד רעלים. ותוסיפו לזה עוד כימיקל בשם בנזופירין שמשתחרר בזמן שהשומן של הבשר מטפטף על הגחלים, וכמובן גם את החומרים שמוסיפים למוצרי הבשר המעובדים, ואת החום הגבוה של הגריל...
כדאי לדעת שאותם חומרים מסוכנים שנפלטים, כמו גם עישון, גורמים להרס מואץ של רקמות וחומרי הזנה לגוף כמו חלבונים, שומנים, ויטמינים וכו'. אגב, בין השאר הוא גם פוגע קשות ברקמת הקולגן, ממנה בנוי העור שלנו.

אז איך בכל זאת חוגגים עצמאות כמו ישראלים גאים??
קודם כל אקדים ואומר שאפשר גם למנגל וליהנות כמו כולם, וגם למזער נזקים.
הנה כמה טיפים לשמירה על קיבתנו ועל סביבתנו:
1. חשוב ביותר לדאוג לכך שיהיו המון ירקות וסלטים חיים על השולחן פרט לבשר, וזה בדרך כלל התפקיד שלנו, הנשים, נכון...? אז בנות, קחו יוזמה והפתיעו עם סלטים גדולים, צבעוניים, ומגוונים ואני מבטיחה לכן שגם הגברים לא יעמדו בפיתוי. הירקות (החיים) עשירים בנוגדי חמצון חשובים שלמעשה כמו "נלחמים" בנזקים.
2. ועוד בעניין הירקות- שיפוד ירקות הוא תוספת אפשרית ליד הבשר. הצמחונים יכולים גם להוסיף לשיפוד קוביות של טופו לאחר שהושרה במרינדה. אמנם ירקות, אבל לא לוותר גם על הירקות החיים שלא עברו צלייה.
3. החוכמה בבשר על האש הוא לבחור בנתחים רזים (חזה עוף, בקר רזה), ואז לתבל אותם נכון או להשרות אותם במרינדה טובה, שתהפוך אותם לעסיסיים ומלאי טעם ללא תוספת שומן.
כנפיים לדוגמא, הם תענוג שדווקא כדאי לשקול לוותר עליו כי הם פשוט מכילים הרבה שומן ביחסית לגודלם. אם ממש רוצים, אז לפחות להוריד את העור לפני הצלייה.
4. נסו להכין את האוכל, כמה שניתן, לבד בבית. בשרים מעובדים כמו נקניקיות, קבבים, המבורגרים הם פחות טובים משום שהם מכילים המון תוספות מלאכותיות כמו ניטריטים וניטרטים (שתורמים לצבעו, טעמו ושימור של הבשר), משפרי טעם, צבעי מאכל ועוד. גם הבשר הטחון ממנו הם עשויים בדרך כלל אינו מן האיכותיים והטובים שאפשר להשיג, וזה בלשון המעטה.לסלטים קנויים מאוד מקובל להוסיף מיונז, חומרים משמרים וחומרי טעם. ת'כלס? אפשר גם בלעדיהם ואפילו יותר טעים.
5. השתייה המועדפת בארוחה כזו (ובכלל!) היא שתייה לא מוגזת ולא ממותקת. מים מינרלים, מיצים טבעיים, מים שממותקים קלות בסיידר תפוחים טבעי- אלו מומלצים יותר.
6. אל תרבו בפיצוחים וקינוחים בתום הארוחה, ובכל מקרה לא כדאי שזה יהיה פרי. פירות כדאי לאכול על קיבה ריקה או בין הארוחות משום שעיכולם הוא מהיר ו"נקי". אם הפירות "נתקעים" במערכת העיכול אחרי הבשרים והארוחה הגדולה, הם עלולים לתסוס במעיים, בדומה לפרי שתוסס ומרקיב בפח האשפה זמן מה לאחר שנזרק.
7. השתדלו להימנע משימוש בחומרי הדלקה למיניהם, או בגחלים דליקים שספוגים בחומרים אלו.
אפשר להשיג היום סוגי מנגל שטובים יותר בנושא הזה, וגם קיימים גחלים אורגניים. כן, אני יודעת שזה נשמע קצת מוזר, אבל הם דליקים יותר מהרגילים וגם לא פולטים כל כך הרבה עשן ורעלים.
8. ובעניין האקולוגי הכל כך חשוב: ישנם כלים חד פעמיים שבניגוד לכלי הפלסטיק, הם מתכלים ועשויים מקרטון. כדאי להשתמש בהם למרות שמחירם עולה במקצת על אחיהם העשויים מפלסטיק.

לסיום- דאגו להשאיר סביבה נקייה אחריכם. זוהי תרומתנו הקטנה ואף חובתנו הבסיסית לכדור הנפלא הזה. ותודה בשם כולנו.
 
מתכון למרינדה לבשר/ירקות
2 שיני שום כתושות
1 כף גרגירי חרדל
2 כפות סוכר חום
1 כף דבש
 1/2 כוססויה
1/3 כוס רוטב צ'ילי מתוק
פלפל שחור גרוס
* משרים במרינדה כשעתיים .
 
סלט חסה משגע
לכמות של חצי ראש חסה
הרוטב:
3 כפות שמן קנולה/ זית
3 כפות חומץ תפוחים
3 כפיות סוכר חום
1/2 כפית מלח גס
3 שיני שום כתושות
* אפשר להוסיף עגבניות שרי ו/או אגוזי מלך.
 
רוטב צ'ימיצ'ורי
זר פטרוזיליה חתוך דק
פלפל אדום חריף חתוך דק
גמבה חתוכה דק
5 שיני שום כתושות
מיץ מ-2 לימונים
שמן זית איכותי
מלח, פלפל
*לשים את המרכיבים בצנצנת, פרט לשמן ולערבב.
לשפוך שמן עד כ-1 ס"מ מעל התערובת ולשמור בקירור.
 
חג עצמאות שמח, טעים ובריא לכולנו!
 
©  נכתב על ידי נירית לוי לדרר, נטורופתית N.D

מישהו כנראה קבע פעם שאת חג העצמאות צריך לחגוג עם הרבה בשר, אחרת אי אפשר להסביר את חג המנגל הלאומי הזה שנקרא יום העצמאות.

לצד החוויה הקולינרית הבלתי מעורערת,החג הזה מביא איתו- חייבים להודות, גם נזקים סביבתיים כמו טונות של זבל שרובו אינו מתכלה, וגם הרבה מזון שלא עושה אותנו יותר בריאים.

אז כמה זה "עולה לנו"?
צליית בשר על האש, טעים ככל שזה יהיה, אינה יפה לבריאות. הגחלים בזמן בעירתם משחררים כימיקלים מסוכנים ומסרטנים, שגם מזהמים את הגוף וגם את הסביבה.