באשר ללביבות- הגרסאות להכנתן היו שונות בקרב היהודים בעולם, כך בקהילות מזרח אירופה רווחו לביבות העשויות מתפוחי אדמה, מקמח סולת או מכוסמת, בעוד שבעדות המזרח טיגנו את הלביבות בשמן והוסיפו עליהן נתחי שומן ונתחי בשר כבש. בארצות הבלקן הוסיפו עליהן סוכר, שומשום ואגוזים.
יש טעמים וגיוונים רבים להכנת הסופגניות והלביבות, מה שבטוח- זו חוויה קולינרית על חשבון הבריאות.
כולנו יודעים בעל פה כמה קלוריות סופגנייה ממוצעת מכילה (350-450 קלוריות) אבל אסור לשכוח שאף קלוריה במספר האסטרונומי הזה לא תורמת שום דבר מזין לגוף! השמן, גם אם במקרה הטוב הוא בכבישה קרה, מתחמצן בזמן הטיגון ומאבד כל תכונה טובה אם הייתה כזו.
הבצק, שצולל בשמן העמוק, סופח אליו כמות גדולה מאוד של שמן- בדומה לספוג.
וזה עוד לפני שהזכרנו בכלל את הקמח הלבן, הסוכר, הריבה...
אם נבחן את הלביבות, נראה שאמנם הרכיבים הבסיסיים בריאים יותר וגם אין סוכר, אבל כמות השמן שתפוחי האדמה מסוגלים לספוח בטיגון הופכת את הלביבות למתחרה שלא נופל בהרבה מהסופגניות.
בקיצור, כנראה שלא רק המכבים נזקקו לניסים ונפלאות בחנוכה...
אז איך אפשר בכל זאת לצמצם מעט את הנזק הבריאותי שעושים לנו "מטוגני החג"?
קודם כל חשוב להקפיד שהשמן יהיה איכותי כמו שמן זית (בכבישה קרה) מאחר והוא נוטה פחות להתחמצן בזמן הטיגון. לסופגניות אפשר להשתמש בכל שמן אחר שהוא בכבישה קרה אם לא רוצים את שמן הזית. במקום לטגן עדיף לאפות בתנור, אבל אם מתעקשים אז לפחות שהטיגון יעשה על גבי מחבת טפלון (לבדוק היטב שהיא לא סדוקה ומחורצת!) או ניירוסטה, ולא בשמן עמוק אלא עם תרסיס שמן או כמות שמן ממש קטנה (כפית או כף אחת מספיקה לכל "נגלה"). להקפיד שהשמן יהיה חם כשאנחנו מתחילים בטיגון, ושהמחבת תהיה מכוסה.
דבר נוסף הוא לנסות להחליף חלק מהקמח בקמח סויה (על 1 ק"ג קמח: החליפו 2 כפות קמח רגיל בקמח סויה),זה יפחית את ספיגת השמן. אם רוצים ערך תזונתי יותר גבוה וגם תחושת שובע אפשר להמיר חלק מהקמח בקמח מלא, אבל קחו בחשבון שזה לא ישפיע על ספיגת השמן.
ולמי שמחפש בריאות למהדרין, הבאתי גם גרסאות בריאות יותר:
סופגניות:
4 כוסות קמח חיטה מלאה מנופה
1 קוביה (50 גרם) שמרים טריים
1/2 כוס חלב או תחליף-חלב פושר
1 כוס מים פושרים עם כמה טיפות מיץ לימון, או 1/2 כוס מים פושרים + 1/2 כוס יוגורט
1/2 כוס סוכר חום
1/4 כוס סירופ המתקה: דבש, סילאן, סירופ חרובים
1/2 כוס שמן מכבישה קרה
2 כפות גרגרי לציטין (להשיג בחנויות טבע)
1/2 כפית מלח
1/2 כפית קליפת הדרים מגורדת דק
1/2 כפית קינמון
למילוי- ריבה טבעית, ללא תוספת סוכר מלבד סוכר הפרי
לקישוט- סוכר ענבים או סוכר חום טחון
הכנה:
1. בקערה קטנה ממסים את השמרים בחלב ובכפית מהסוכר ומניחים בצד עד שמתחילים לראות בועות.
2. בינתיים מנפים 2 כוסות מהקמח לתוך קערה גדולה ומערבבים עם המים ו / או היוגורט, הסוכר, הסירופ, השמן, הלציטין, המלח, קליפת ההדרים והתבלינים. מוסיפים את תמיסת השמרים ומערבבים היטב. מנפים פנימה את שארית הקמח תוך ערבוב בתנועות קיפול, וממשיכים לערבב עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק אמור להיות דביק, שלא כמו סוגים אחרים של בצק שמרים. אם מוסיפים יותר מדי קמח, מתקבלות לחמניות טעימות מאוד אבל לא דומות לסופגניות.
3. מניחים את התערובת לתפוח במשך כשעה במקום חמים, עד שהבצק נעשה אוורירי.
4. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלזיוס). מרפדים 2 תבניות (או יותר) בנייר אפייה.
5. משמנים היטב את הידיים .יוצרים בעדינות כדורים ומניחים בתבניות. שימו לב: מכיוון שהסופגניות הן אפויות ולא מטוגנות בשמן עמוק, הצורה שלהן לא יכולה להיות כדורית כמו של סופגניות רגילות, אלא הן שטוחות מלמטה. אפשר גם לאפות אותן בתבנית-שקעים משומנת היטב, ואז מתקבלת צורה כמו של מאפינס.
6. אופים 15-20 דקות, עד שפנים הסופגנייה (מותר לבדוק אחת) עדיין רך אבל לא בצקי מדי. משך האפייה משתנה מתנור אחד למשנהו, לכן כדאי להתחיל עם אפייה יותר קצרה ולהמשיך לפי הצורך עם היד על הדופק. אפייה ממושכת מדי תיצור לחמניות ,אפייה קצרה מדי תעשה כאבי בטן.
7. מזריקים לתוך הסופגניות את הריבה ומפזרים מלמעלה סוכר ענבים או סוכר חום טחון. אוכלים כמה שיותר טרי.
*מתכון של הנטורופתית שני ריף-פרופסורסקי
לביבות:
3 בטטות בינוניות/ 5 תפוחי אדמה גדולים- מגורדים על פומפיה
2 ביצים גדולות
2 כפיות אבקת אפיה
2 כפות קמח כוסמין/ /מלא
מלח, פלפל
הכנה:
לערבב את כל החומרים עד עיסה נוזלית. ליצור לביבות ולאפות בתבנית מרופדת בנייר אפיה בחום גבוה 200 מעלות למשך 20 דקות. להפוך ולאפות 10 דקות נוספות. אם רוצים אפשר לטגן במחבת עם מעט שמן במקום לאפות.
לסיכום, חנוכה לא חייב להיות אסון לפיגורה אם יודעים איך למצוא תחליפים בריאים שיחסכו הרבה קלוריות וייסורי מצפון. כל החוכמה היא לדעת לצרוך כל דבר במידה- לא חייבים להפוך ל"סרבני טוגנים" כפייתיים, אבל בהחלט צריך לדעת לשים לעצמנו גבולות ברורים כדי להימנע מהשמנה ומצריכה מוגזמת של ג'אנק פוד.
חג חנוכה שמח לכולנו,