הקדמה ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים הפועל כנוגד חמצון רב עוצמה.
הוא הפחות יציב מכל הויטמינים, מאוד רגיש לחמצן, עוצמתו יכולה להיפגע על ידי חשיפה לאור, חום ואוויר המעוררים את פעולת האנזימים המחמצנים.
האדם שונה משאר היונקים (למעט קופים וחזירי ים) ואינו מייצר ויטמין C בגופו.
* קיימים שני סוגי ויטמין C 1. הצורה "הטבעית" של ויטמין C, שנקראת גם חומצה אסקורבית. בצורה זו הויטמין הוא חומצי, בדיוק כפי שהוא קיים בפירות וירקות. מאחר שהצורה הזו היא מסיסה מאוד במים, הויטמין מתפרק די מהר בגוף ועודפים יופרשו ממנו תוך 3 שעות דרך השתן.
2. הצורה השנייה היא בעצם פטנט של חברות תוספי המזון והיא נקראת אסטר C, או אסטרולה.הקשירה הפטנטית מגבירה את ספיגת הויטמין ומשך שהייתו בגוף פי 4 מויטמין C רגיל, כך שמשך פירוקו בגוף של האסטר C הוא בממוצע כ-8 שעות.
הכל על ויטמין C
היסטוריה:
ויטמין C התגלה בעצם רק כשהוא היה בחוסר. עוד במאה ה-15 נצפו סימנים של צפדינה (מחלה הנגרמת
כתוצאה מחסר של ויטמין C) בקרב המלחים שהפליגו בים כדי למצוא ארצות חדשות. רבים מהם פשוט לא שרדו יותר ממספר שבועות והסיבה לכך הייתה חוסר במזון טרי ע הספינות. במשך השנים נעשו ניסויים שונים כדי לחקור את התופעה ולמדו שמתן של 2 תפוזים ולימון שיפר משמעותית את מצבו של חולה צפדינה, יותר מכל תרופה אחרת שניסו אך הם לא ידעו מדוע. רק שנים לאחר מכן מאז הוכנס מיץ הלימון, או הליים, לתפריטם של המלחים בצי הבריטי.
היה זה רק בשנת 1912 שהתחילו להעלות את רעיון הויטמינים, וזמן קצר לאחר מכן בודד ויטמין C בפעם הראשונה.
תפקידיו בגוף: ויטמין C משתתף בלמעלה מ- 300 תהליכים שונים בגוף ומכאן חשיבותו העצומה לבריאות תקינה.
בנייה (סינטזה) של קולגן - קולגן, משפחה של סיבים חלבוניים, מהווה את המרכיב החשוב ביותר של העור, העצמות,שיניים, כדוריות דם אדומות ועוד. ויטמין C ממלא תפקיד חשובבבנייה של קולגן.סינטזה של קולגן ללא חומצה אסקורבית גורר קבלת קולגן שאינו יכול ליצור את המבנה הסיבי האופייני לסיבי הקולגן וכתוצאה מכן גורם לכל התופעות האופייניות למחלת הצפדינה.
מחזק מערכת חיסונית- עזרתו למערכת החיסונית מתבטאת בכל חלקיה. כל תאי הדם הלבנים זקוקים לו לפעילותם. בנוסף, בעצם היותו נוגד חמצון הוא גם מחזק את המערכת החיסונית.
בניה של איברי הגוף- הוא חיוני לצמיחה ולתחזוקה של עצמות (עוזר להטמיע סידן בגוף) , שיניים, חניכיים, רצועות וכלי דם, והוא מהווה מרכיב חשוב של כל איברי הגוף.
אנטי אוקסידנט - ויטמין C הוא נוגד-חמצון רב-עוצמה החיוני לחיסולם של רדיקלים חופשיים ובכך עוזר לתאים להלחם בנזקי עשן, זיהום וחומרים מזיקים אחרים.
מעצם היותו נוגד חמצון הוא מסייע להלחם במספר סוגי סרטן: סרטן הושט,סרטן הקיבה,וסרטן צוואר הרחם, דלקת פרקים, במחלות-לב ובהקטנת השפעות-גורמי הזדקנות.
מסייע בספיגה ובתפקוד חומרי תזונה חשובים אחרים, בהם ברזל (החיוני ליצירת תאי דם אדומים ומשתתף בתהליכי אחסונו בגוף), ויטמין B12 וחלבונים.
מסייע בריפוי והחלמה (חשוב להחלמה לאחר ניתוח!), ביצירת תאי-דם אדומים, לבנים ונוגדנים, במניעת דימומים, ריפוי פצעים ובמלחמה בזיהומים בקטריאליים, הוא מקצר משך-הצטננות ואת חומרתה.
יכולת אנטי-היסטמינית -ויטמין C מייצב תאי מאסט ופועל כאנטי-היסטמין ועל-כן חיוני במצבי אלרגיה. מעורר את פעולת בלוטת יותרת הכליה, ומעלה רמות של נור-אדרנלין במוח, עובדה התורמת לשיפור הערנות המנטלית ומונעת דיכאון.
אחראי על סינטזת הורמונים ונוירוטרנסמיטרים.
פירוק תרופות ורעלים בכבד - מסייע בייצור מיץ המרה בכבד ובכך מסייע בנטרול ההשפעה הרעלית של אלכוהול ורעלנים אחרים.
שיפור פעילותה של חומצה פולית - ויטמין C הופך את צורתה הלא-פעילה של חומצה פולית, לצורה הפעילה ובכך משפר את תפקודה בגוף.
מונע התקפי לב (במצבי חוסר בו) - הוא מגביר את פעילותו של ויטמין E שגם הוא אנטי אוקסידנט חשוב, מקטין סכנת מחלות לב. הוא גם מגן בפני טרשת עורקים הנוצרת על ידי הכולסטרולLDL . כמו כן, יעיל במניעה וטיפול למניעת שבירות כלי דם קטנים.
מונע התפתחות קטרקט ודלקות פצעי לחץ.
דרוש לייצור-הורמונים, במיוחד במצבי-לחץ ודלקות ולפעולתה התקינה של בלוטת יותרת הכליה.
דרוש לתהליך חילוף החומרים של הכולסטרול.
משפיע על יצירת המוגלבין.
נחוץ לייצור פרוסטגלנדינים וקרנטין- רכיב האחראי על הפיכת השומנים לאנרגיה.
עוזר במטבוליזם של פנילאלנין, טירוזין וטריפטופאן.
במצבי חוסר פוריות של הגבר מגביר נוזליות הזרע.
כיצד הגוף מנצל את הויטמין C? ויטמין c נספג במהירות מהמעי הדק העליון אל תוך מערכת הדם, ואז הוא נספג ברשתית העין, בבלוטת האדרנל, בכבד, בטחול, בכליות ובאיברים אחרים.הגוף סופג כ 90% מן הויטמין.בשל מסיסותו במים, רק כמות קטנה שלו נשמרת בגוף,לכן חובה לצרוך אותו מדי יום ומומלץ גם במנות קטנות כדי להגדיל את אחוזי הספיגה.הכליות מפרישות את עודפי הויטמין באמצעות השתן.
מינון ושימוש: יש דעות שונות לגבי המינון האופטימלי של ויטמין זה, להלן כמה מהן:
דעה 1: לפי ה- RDA:20
מ"ג (מלידה ועד 8 שנים)25-30 מ"ג (9-17 שנים)30 מ"ג (מעל גיל 18)60 מ"ג (הריון והנקה)
דעה 2: לפי ה-ODA: 250 מ"ג- 3 גרם, תלוי בגיל ובמקרה
דעה 3: לפי מנהל התרופות והמזון בארה"ב 30-35 מ"ג לתינוקות40-45 מ"ג לילדים בני 1-10 שנים50 מ"ג למתבגרים60 מ"ג לבני 15 ויותרתוספת של 20 עד 40 מ"ג לנשים הרות ומניקות
דעה 4: גישת השלשול: ניתן לקחת ויטמין C עד שמתחילים לשלשל. מעבר לסף זה אין טעם להוסיף ולכן זו הנקודה האופטימלית.דעה 5:ויטמין C אפשר לקחת בכל מינון ויותר = יותר טוב. הבסיס עליו מסתמכים אותם מומחים שגורסים זאת, הוא שויטמין C הוא מהבטוחים מתוספי המזון ועודפים ממנו יוצאים בשתן. מדובר על מינונים של 300 גרם בערך.
* בסופו של דבר ההמלצה על פי הנטורופתיה היא לצרוך ויטמין C לפי צורכי הגוף המשתנים והגיל. במחלה, הריון, מצבים של חמצון מוגבר ובכל מצב של חולשה חיסונית מומלץ להגביר את צריכת הויטמין C במזון ו/או תוספי מזון.
כמו כן תמיד כדאי להעדיף ויטמין C שמוספים לו ביופלבנואידים (כגון רוטין, אסרולה..) כי צורה זו קרובה יותר לצורה שבה מופיע הויטמין בטבע.
*חשוב לדעת שרמתו של ויטמין C בגוף יורדת במספר מצבים:
לקיחת אספירין.
לקיחת גלולות למניעת הריון.
לקיחת משככי כאבים.לחץ ומצב נפשי מתוח.
עישון.
בישול.
סימני חסר : מחסור קל עלול לגרום לחולשה, כאבים, שטפי דם בעין, פגיעה בכלי דם קפילריים,כתמים כחולים בגוף בעקבות חבלות קלות, הפרעות רגשיות, התקף לב ושבץ מוחי הנגרם בגלל קרישת דם, בעיות עיכול, אובדן שיניים, התנגדות ירודה לדלקות, דימום מהאף, קשיי נשימה, קושי בהבראה של פצעים וחבלות, נפיחות וכאבים בפרקים. חולשה, החלשת האמייל של השיניים, חניכיים מודלקות ומדממות בקלות, אובדן רב של שיער.
חוסר שקט ועצבנות אצל ילדים, אדישות וחוסר סבלנות, אנמיה, כאבים ברגלים ובפרקים.
מחסור חמור גורם לצפדינה שתסמיניה כוללים עייפות, חולשה ברגליים, חניכיים מודלקים ומדממים, אצל מבוגרים העצמות נשברות בקלות והשיניים מתרופפות, אצל ילדים התפתחות העצמות והשיניים אינה תקינה, פצעים מזדהמים ואינם נרפאים.
מקורות במזון בהם רמה מוגברת של ויטמין: C ויטמין C מצוי בעיקר בצומח.הוא אינו נאגר בגוף ולכן יש צורך להקפיד על תפריט יומי שיכלול ירקות ופירות רעננים. פרי ההדר אולי אינו מכיל את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C אולם הויטמין שבפרי נשמר יותר טוב מאשר בירקות וכאן חשיבותו.הפירות הטרופיים מצטיינים בתכולת ה - C שבהם, למשל קיווי, פפאיה, אפרסמון, גויאבה ומנגו. הפרי העשיר ביותר הוא הקאמו - קאמו הגדל באמזון. הוא גם מצוי בכמות גדולה בפקעות ורדים.עוד פירות עשירים בויטמין C: שזיף, תות שדה, לימון, מלון, פירות הדר .הירקות העשירים ב - C כוללים את הברוקולי, פלפל אדום , אפונה ירוקה, שעועית ירוקה, תפוחי אדמה וכל הנבטים למיניהם.
ויטמין C בפירות וירקות: ירקות חתוכים מאבדים מרמת ויטמין C עד כ- 50 אחוזים תוך 3 שעות .כשחמצן בא במגע עם אחד הרכיבים של החומצה האסקורבית (האנזים אוקסידאז),הוא גורם לעיכוב פעילות הויטמין. הרכיב הזה נפוץ בפירות וירקות רבים כגון מלפפונים, בננות, כרוב, גזר, עגבנייה לכן, בתעשיית המזון מקפידים על סילוק החמצן כדי לשמור על פעילותו של ויטמין C. כאשר חותכים או סוחטים פירות כמו עגבניות המכילים ויטמין C וגם את אותו רכיב, עם הזמן בנוכחות חמצן,הם מאבדים את הערך הויטמיני שלהם.כמו כן, ערבוב מיצים מכילי ויטמין C כמו מיץ הדרים עם רסק פירות כמו בננות יגרום להרס הויטמין הנמצא בפרי הדר.
סימני עודף ורעילות מאחר וויטמין C מופרש בשתן הסיכון של השפעות מזיקות נמוך אולם עודף עלול לגרום לשלשול, בחילה, אבנים בכליות ובמקרים נדירים לדימום בקיבה. בד"כ התופעות יפסקו מיד עם הפסקת הלקיחה. ישנה טענה כי עודף ויטמין C גורם לאבני כליות אולם היא הופרכה במחקרים רבים: רק אנשים הסובלים ממחלתכליות ועוברים טיפול בהמודיאליזה,או סובלים מגאוט יכולים להגדיל האבנים בכליות.
רמה מוגברת של ויטמין C יכולה לגרום לפליטה של נחושת מהגוף.
אינטרקציות ותופעות לואי:
שילוב מספר נוגדי חמצון כולל ויטמין C גרם לסינרגיזם והגביר את יכולת נוגדת החמצון של התוספים.ויטמין C מצמצם יעילות תרופות אנטיכולינרגיות ואנטיקוגולנטיות anticholinergics, anticoagulants וכן את התרופה .quinidine