חוסר בברזל
חוסר בברזל עלול לגרום לאנמיה, המתבטאת בין השאר ברמות נמוכות של המוגלובין. הסימנים הבולטים ביותר לחוסר בברזל הם עייפות, חולשה, סחרחורות, פגיעה בריכוז ולעיתים מופיעים גם סימנים נוספים הקשורים לתפקוד לקוי של מערכת העיכול כגון שלשולים, עצירות או אובדן תיאבון.
סיבות אפשריות לחוסר בברזל הן דימום וסתי כבד, חוסר ספיגה מהמזון,תפריט דל קלוריות, צמחונות, הריון ו/או הנקה, פעילות ספורטיבית מוגברת,נטילת תרופות מסוימות כמו תרופות משתנות, דימום פנימי, מחלות מעיים שונות.
על כן חשוב לאתר את מקור הבעיה ולטפל בה, ולא להסתפק רק בתזונה עשירת ברזל או נטילת תוספי מזון.
ספיגת הברזל
ספיגת הברזל בגוף משתנה בהתאם לצרכים. במצבי אנמיה או למשל אחרי תרומת מנות דם או איבוד דם רב, וגם כשנמצאים במקומות גבוהים מאוד, הקולטנים של הברזל יותר חופשיים ויכולים לספוג יותר טוב. ולהיפך- במצבי עודף הספיגה תרד.
גורמים שמשפרים את ספיגת הברזל:
מומלץ לשלב בין מאכלים צמחיים המכילים ברזל עם מאכלים הכוללים ויטמין ,C המסייע בספיגת הברזל. (מקור טוב לויטמין C: ירקות ופירות טריים, לימון, גמבה, קיווי, תות)
גורמים המעכבים את ספיגת הברזל:
1. תה, חלב,קפה, סיבים תזונתיים, חומרים משמרים, משקאות קלים, פוספטים (שנמצאים הרבה בבשר למרבה האירוניה..)
2. חוסר חומציות בקיבה.
3. חומצה פיטית הנמצאת בדגנים מלאים
4. נטילת תוסף אבץ למשך זמן ממושך ללא תוספת ברזל
מקורות לברזל בתזונה: בשר אדום, איברים פנימיים, עוף ודגים, ביצים, עשב חיטה ועלים ירוקים, עלי חוביזה, שומשום וטחינה, שקדים, מולסה, קטניות, גרעינים ואגוזים, תאנים, צימוקים ופירות יבשים, פטריות.
חשוב להגיד שספיגת הברזל מהמזונות מהחי היא טובה יותר מזו של הצומח, והדבר משמעותי כשמדובר על חוסר חמור בברזל או אנמיה. ולמרות זאת, אל תוותרו עליהם! מלבד ברזל יש במזונות הצמחיים מינרלים וויטמינים רבים נוספים,פחות שומן וכן אנטיאוקסידנטים שמגנים על הגוף מנזקי החמצון.
מומלץ ביותר הוא השילוב בין החי לצומח- עוף,בשר ודגים לאכול כ- 2-3 פעמים בשבוע, רצוי אורגני וללא שומן, ובשאר הארוחות להסתמך על מזונות צמחיים.
מנה ממוצעת של בשר: 200 גרם בשר הודו, 120 גרם כבד, או 200 גרם בשר בקר.
* לגבי תוספי מזון - אפשר לשקול נטילת תכשירי ברזל במידת הצורך אך מומלץ לעשות זאת בייעוץ של איש מקצוע מוסמך. כדאי להעדיף את הברזל העדין (GENTLE IRON) מכיוון שספיגתו טובה מאוד והוא אינו גורם לתופעות לוואי שאופייניות לתוסף ברזל כמו עצירות. ניתן להשיג בנוזל או כמוסות.
לבריאות
נכתב על ידי נירית לדרר, נטורופתית והרבליסטית מוסמכת N.D