תבלינים -
ארון התרופות במטבח

התבלינים הינם בעצם חלקי צמחי מרפא : עלים, גבעולים, פרחים, שורשים, קליפות, ניצנים, זרעים וכד` אשר יובשו ונטחנו או שומרו. הם מכילים שמנים נדיפים ועל כן יש לשמור אותם בכלים סגורים, למניעת חמצון והתנדפות הטעם והריח.

תבלינים מכניסים טעם לאוכל, צובעים אותו בצבעים יפים, מוסיפים לו טעם וארומה, מפתחים וממריצים תיאבון ואף יותר מזה- ברפואה הטבעית מתייחסים אליהם גם כבעלי סגולות מרפא: הם מעשירים את תזונתנו בנוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים, שמנים אתריים, כלורופיל ואנזימים.


מלבד זה השימוש בעשבי תיבול מקטין את השימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן, וזה יתרון גדול.
צמחי התבלין אינם דורשים שטח רחב לגידול או מאמץ רב, לכן, לפחות את חלקם, כדאי לגדל בעצמנו.
אפשר להסתפק באדנית או בפינת הגינה, אבל רצוי שיהיה מקום שטוף שמש ומוגן מפני רוחות.
הנה כמה מהתבלינים הנפוצים וסגולותיהם:

קינמון
מחטא חזק ולכן יעיל לטיפול בעקיצות ובכינים ומעכב התפתחות בקטריות ופטריות, טוב להתקררות ושפעת, מועיל לכאבים ראומטיים, מקל על גזים ובחילות.
מעורר באופן כללי ,מגביר את זרימת הדם ההיקפית ומניע את מערכות הגוף.ברפואה הסינית, נחשב הקינמון לצמח מרפא שמעורר ומחמם. לסובלים וסובלות מהקור בחורף מומלץ לשתות תה עם מקל קינמון.

כורכום
משמש כצבע מאכל טבעי, מכיל חומרים אנטי סרטניים ונוגדי חמצון חזקים ביותר. מחמם ומעורר הזעה, נוגד דלקת (במיוחד דלקות פרקים), מיטיב את תופעות הצננת ומקל על כאבי בטן ,מצבי שלשול והתקפי אולקוס. עוזר לכבד לנקות את הגוף ומסייע בעיכול מזון שומני.

זנגויל – ג'ינג'ר
עשיר בשמן אתרי, מחמם ומעורר, מחזק את הגוף, טוב מאד לבעיות נשימה, צננת, עייפות, כאבי שרירים והתקררות. הוא מכיל אנטי אוקסידנטים, מסייע להגנה על הכבד וכן הוכיח יעילותו בהרגעת בחילה, גזים ובעיות מעיים. גם הוא כמו הקינמון, נפלא לחימום הגוף בחורף.

מלח ים גס
נוח לעיכול יותר ממלח שולחני. מלח ים מכיל יוד הנחוץ לתפקוד תקין של בלוטת התריס, אינו מכיל חומרים כימיים, מסייע לעיכול, מווסת את הלחץ האוסמוטי ומאפשר שמירת נוזלים בגוף. המלח מהווה מקור לחומצה המלחית שבקיבה המאפשרת את תקינות פעולת הפפסין, וכן מספק יוני נתרן החיוני לפעולות כה רבות בגוף. עם זאת לא כדאי להפריז בשימוש במלח, במיוחד לא חולי לב, כבד וכליות ובעלי יתר לחץ דם.

זרעי חרדל
תבלין מחמם מאוד, חריף, מעורר ומשתן .זרעוני חרדל טחונים במי האמבט יעילים להורדת חום ולשיפור הצטננות. החרדל מכיל גופרית, חומצות שומן בלתי רוויות, חומצה לינולאית ולינולנית החיוניות לגוף. מכיל יוד המהווה חומר אנטיספטי וגם חלבונים בכמות קטנה.
זרעי חרדל אינם מומלצים לאנשים בעלי חום פנימי או שסובלים מתחושות חום בגוף.

כמון 
ממריץ, נוגד עוויתות ומפחית גזים.

פפריקה
עשירה בויטמין C, משמשת כצבע מאכל טבעי, מחממת, ממריצה את זרימת הדם ועוזרת במקרי הצטננות.

חילבה
החילבה חשובה לחולי סכרת, שכן הוא מסייע לאיזון רמות הסוכר בדם. כמו כן החילבה ידועה כמורידה רמות של כולסטרול, טריגליצרידים, מסייעת בבעיות אסטמה וסינוסים ומעכבת היווצרות ליחה. משתמשים בה גם כמשלשלת עדינה וכמורידה חום, ולנשים מניקות החילבה אף מעודדת ייצור חלב.

בזיליקום
מהווה מקור עשיר לנוגדי חמצון וחומרים אנטי סרטניים, בין השאר כלורופיל ולוטאין (החשוב לבריאות העיניים).הוא מחטא, מכייח ליחה, מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל חולי סכרת, מפיג גזים, מדלל את הדם, אנטי דיכאוני ומעורר תיאבון.  בשימוש חיצוני הוא מקל מאוד על גירודים וגירויים בעור.

טימין- קורנית
מכיל סליצילאטים, רכיבים צמחיים טבעיים נוגדי דלקת דמויי אספירין.
עשיר מאוד בוויטמינים (C, A וויטמינים מקבוצת B), מינרלים (בעיקר ברזל) וסיבים תזונתיים. הוא מכיל תימול, רכיב צמחי בעל פעילות אנטי בקטריאלית ואנטיספטית
הטימין מכייח מצוין, מחטא חזק, ממריץ זרימת דם, טוב מאוד לבעיות במערכת הנשימה- במיוחד שיעול, עוזר לכאבי ראש, מפיג גזים במערכת העיכול, נוגד תולעים, מקל על דלקות וזיהומים.

מרווה
תבלין אנטי בקטריאלי והאנטי ויראלי (הורג חיידקים ווירוסים) מהחזקים ביותר.
המרווה מרפאה דלקות גרון, מסייעת להגלדת פצעים, עוצרת דימום, מקלה על עוויתות ומטפלת ביעילות בפטריות. בנוסף, היא מפחיתה הזעה ומקלה על גלי חום (בעלת פעילות אסטרוגנית).בנוסף, היא גם הוכחה כמשפרת את פעילות המוח והזיכרון.
אזהרה :המרוה לא מומלצת לנשים מניקות, כי היא עלולה להפסיק את ייצור החלב. בכל מקרה, לא כדאי להשתמש ביותר מחמישה גרם צמח ליום.
 
מתכון לאורז בסגנון המזרח הרחוק:
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 כוסות אורז מלא שטוף
1/2 כוס פתיתי קוקוס
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
1 פלפל ירוק בהיר קצוץ
3 ורבע כוסות מים רותחים
1 מקל קינמון או כפית קינמון טחון
1/2 כפית בהרט
1 כפית כורכום
1 כפית שטוחה זנגביל
1 פלפל אדום/ צהוב קצוץ
3/4 כוס צימוקים כהים
1/2 כוס אגוזי קשיו/שקדים לא קלויים, קצוצים
חופן פטרוזיליה קצוצה
 
ההכנה: לאדות את הבצל בשמן הזית. להוסיף את האורז, קוקוס, גזר והתבלינים (מלבד הקינמון והפטרוזיליה) ולערבב במשך 5 דקות. להוסיף את המים הרותחים והקינמון, לערבב ולכסות.
לבשל כ-15 ד' על אש קטנה ואז להוסיף את הפלפלים והצימוקים ולערבב. לבשל עוד כ-20 ד' על אש קטנה עד שהאורז מוכן. לפזר למעלה אגוזים/ שקדים ופטרוזיליה.


 

הם בעלי צבעים חזקים, ריחות משכרים וטעמים נפלאים.
תבלינים של בריאות


פעם, לפני עידן אבקות המרק למיניהן, הייתה לתבלינים ולעשבי התיבול הטריים נוכחות קבועה בכל מטבח שכיבד את עצמו, ולמעשה השימוש בעשבים למרפא ולתבלין הוא עתיק יומין.
באותם ימים התבלינים היו יקרים ומבוקשים ביותר, בין היתר בזכות סגולות המרפא שיוחסו להם, והעלו את הפופולריות והביקוש לצמחי התבלין. עד המצאת המקרר המזון שנאגר היה מתקלקל במהירות ולתבלינים היה תפקיד חשוב בשימור חומרי הגלם ובבישול המזון.