חג החלב הלאומי

הטענות בעד החלב:

  1. חלב הוא מקור לחלבון בעל זמינות ביולוגית גבוהה.
  1. בחלב ומוצריו יש כמות גדולה של סידן וגם ויטמין D שתורם לספיגתו. הסידן כידוע חיוני לרבים מתפקודי הגוף : בניית השלד ושמירה על בריאותו, ויסות קצב הלב, העברת מסרים עצביים, גירוי הפרשת הורמונים, קרישת דם.
  2. בנוסף לסידן החלב מכיל גם ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, זרחן, מגנזיום.
  3. חלק ממוצרי החלב מכילים חיידקים פרוביוטיים שחשובים למערכת העיכול, לחיזוק חיסוני של הגוף, למניעת דלקות בדרכי השתן ועוד.
  4. החלב הרזה ומוצריו דלים בשומן ובכולסטרול.
הטענות נגד החלב:
  1. אי סבילות ללקטוז. לרבים מהאנשים יש קושי לעכל את סוכר החלב (לקטוז) בגלל חוסר באנזים הנקרא לקטאז. .הוא גורם להם לכאבי בטן, שלשולים, גזים ובחילות. יש סברה האומרת שהאדם לא נועד לצרוך מוצרי חלב מעבר לגיל הינקות ולכן באופן טבעי כמות האנזים הזה יורדת בהדרגה בבגרותו. (וכל אדם עם קצבת הזמן שניתנה לו...)
  2. בעיה נפוצה נוספת היא אלרגיה לחלבון החלב. ד"ר אריה אבני, מתנגד בולט למוצרי החלב, טוען כי עצם העובדה שבני אדם צורכים חלב של פרה (להבדיל מחלב אם) היא שגויה מיסודה, ועיקר הבעיה היא בחלבון של החלב: חלבון החלב בעייתי בפירוקו במערכת העיכול, וכך הוא חודר בשלמותו מהמעיים לדם וגורם להפעלת מערכת החיסון. התוצאה תהיה רגישויות ותופעות אלרגיות שונות (לא רק לחלב!), וגם בין השאר אי סבילות לחלב פרה. 
  3. גם נושא הסידן שנוי במחלוקת. כמובן שלא הספק בשאלה האם צריך לצרוך סידן, אלא בשאלה האם הסידן בחלב תורם לחיזוק העצם ולמניעת אוסטאופרוזיס (בריחת סידן). לכאורה החלב מכיל המון סידן, אבל בפועל דווקא במדינות שבהן צריכת החלב היא מהגבוהות בעולם, כמות מקרי האוסטאופרוזיס היא גבוהה מאוד, כמו ישראל למשל. תודו שזה מעורר תמיהה, במיוחד לאור העובדה שבמדינות כמו מזרח אסיה לא שותים חלב וגם לא סובלים מבריחת סידן... המפתח לעצמות חזקות ובריאות טמון באורח חיים הכולל פעילות גופנית, תזונה נכונה הכוללת סידן מהצומח, פירות וירקות, וכן כמה שפחות שומן רווי וחלבונים מהחי, עישון, קפה, קולה.
  4. החלב מעורר ומגביר הפרשות מהרקמות הריריות. הדבר יבוא לידי ביטוי אצל אנשים שיש להם רגישות במערכת הנשימה, מערכת העיכול וכן הצטברות של ליחה.
  5. קורה שהחלב מגיע אלינו עם שרידים של תוספות לא רצויות. הורמונים סינתטיים כגון הורמון גדילה מלאכותי של בקר משמשים לעיתים קרובות להגברת הייצור של החלב. כדי למנוע דלקות בעטינים, מקבלות הפרות אנטיביוטיקה על בסיס מניעתי. ובנוסף קוטלי חרקים ורעלים אחרים
עלולים גם הם להתגלות לעיתים במוצרי החלב.
  1. מחקרים מראים קשר בין צריכת מוצרי חלב ובין סוכרת נעורים וכן לאקנה.
  2. מספר סוגי סרטן, כגון סרטן השחלות, השד והערמונית קשורים גם הם לצריכת מוצרי חלב. מחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד גילה שאצל נשים שמתקשות לעכל את חד-סוכר החלב (גלקטוז) , או שצורכות כמות הגדולה מיכולת הגוף לפרק, הוא מצטבר בדם ומשפיע לרעה על השחלות.
  3. צריכה מוגברת של מוצרי חלב עלולה לגרום לקטרקט בעיניים.

 
בחרתי לכתוב דווקא על חלב לפני שבועות כדי להדגיש את האמירה שאין קונצנזוס ואין תמימות דעים בנושא החלב!  גם אם הרופא מורה לנו להרבות בהם וזה נשמע מאוד משכנע, כדאי להפעיל שיקול דעת או להתייעץ עם איש מקצוע המוסמך לייעץ בנושאי תזונה.
 
אני מודה שקשה היה לי להסתיר את עמדתי בעניין החלב, שכן לא פעם נוכחתי בשיפור ניכר במצב בריאותם של מטופליי בעקבות הימנעות ממוצרי חלב. יתרה מזאת, מוצרי חלב פרה מעולם לא היו גורם הריפוי של אף מחלה.
כך או כך אין זה אומר שאי אפשר לטעום ממטעמי החג וליהנות מדי פעם ממוצרי חלב, אבל כדאי גם כאן לפעול בשיטת "הכל במידה" ובשגרת היום יום להשתדל להמעיט בהם.
חג שמח וטעים!

בהלת החלב לקראת חג השבועות שוב בפתח. רק בארצנו הקטנטונת אפשר למצוא בכל סופר מקררים עמוסים מוצרי חלב (בהגזמה), ובעיקר כשמדובר בשבועות נדמה שאין מזון אחר בארץ פרט לזהב הלבן.

מה זה חלב?
חלב הוא נוזל המיוצר ע"י נקבות מניקות ותפקידו להזין את הגורים בשלבי חייהם הראשונים.
בהגדרה זו נכלל כמובן גם האדם. אלא שהאדם לקח את צעד קדימה ויצר מהחלב תעשייה שלמה שמיועדת גם לאלו שמזמן נגמלו מינקותם.
הרכב החלב משתנה בין סוגי החלב השונים; חלב אם, חלב פרה, חלב עיזים, חלב כבשים וכד'.
חלב הפרה מכיל בעיקר מים, חלבון, סוכר חלב (לקטוז),שומן, זרחן, סידן, ויטמין D .
אבל עם כל הכבוד לחלב, ויש כבוד, זהו אחד המזונות השנויים ביותר במחלוקת בקרב תזונאים, חוקרים, רופאים ושוחרי בריאות. הנה כמה נקודות למחשבה: